T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇORUM / MERKEZ - Yıldırım Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu

ATALARIMIZ GİBİ YAZIYORUZ ETKİNLİĞİ

FETİ YILMAZ HOCADAN GÖKTÜRK ALFABESİ ÇALIŞMASI

Sosyal bilgiler öğretmenimiz Feti YILMAZ, 6. Sınıflarda konu orhun kitabelerine gelince, 6/D sınıfı öğrencileriyle Atalarımız gibi yazıyoruz etkinliği yapıldığını söyledi. Öğrenciler köktürk alfabesiyle adlarını soyadlarını yazdılar. Öğrenciler bu harflerle yazmanın zor olduğunu, ancak atalarımızın bu zorluklara rağmen dönemin olaylarını Orhun Kitabeleri’ne yazarak günümüze kadar ulaşmasını sağlayarak zoru başardıklarını söylediler.

Sayın YILMAZ Orhun Kitabeleri’nin 6 anıttan oluştuğunu belirterek şunları ekledi.

Tonyukuk Abidesi‘nde; Türklerin Çin esaretinden nasıl kurtulduğu, bağımsızlık savaşı ve Tonyukuk’un faaliyetleri anlatılır. Bu abideyi 716 yılında Tonyukuk bizzat kendisi yaptırmış ve kendisi yazmıştır. Bu nedenle ilk Türk tarih yazarı olarak kabul edilir.

Kültigin Abidesi, bir kaplumbağa heykeli üzerine açılan oyuk üzerine oturtulmuştur. Burada Türk-Çin ilişkilerinden bahsedilerek, Türk İmparatorluğu ve Kültigin methedilir. Abide, Kültigin’in erken ölümü üzerine çok üzülen kardeşi Bilge Kağan tarafından 732 yılında yaptırılmış, yeğeni Yollug Tigin eliyle yazılmıştır.

 

Bilge Kağan Abidesi‘nde ise devletin nasıl büyüdüğü, Kültigin’in ölümünden sonraki olaylar ve gelecek nesillere öğütler yer alır. Bilge Kağan’ın vefatından bir yıl sonra oğlu Tengri Kağan’ın isteğiyle yaptırılmış, yine yeğeni Yollug Tigin tarafından yazılmıştır (735).

05-11-201805-11-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.11.2018 - Güncelleme: 05.11.2018 19:49 - Görüntülenme: 1201
  Beğen | 12  kişi beğendi