DUYULARI ÇALIŞTIRARAK DİKKAT GELİŞTİRME ETKİNLİĞ
· Görme Alıştırmaları: Dünyamız bizim için binlerce görsel malzemeyle doludur. Bulunduğunuz mekanda etrafınızda bulunan cisimlere dikkatlice bakın ve onları birkaç dakika tek tek inceleyin. Resimleri ayrıntılarına vararak incelemek, resimdeki eksiklikleri, bulma, resmin bütününe uymayan cisimleri bulma(örneğin, kar yağan bir manzarada mayolu çocuklar) gibi faaliyetler dikkat toplamada etkilidir.
· Koku Alıştırmaları: Duyularımızdan koku alma çalışmalarıyla da dikkat toplamamıza katkıda bulunabiliriz. Gözler kapatılır, odanın çeşitli yerlerine, nane, portakal, kahve, kekik, kolonya konur. Çocuk dolaştırılır hangi kokunun nerede olduğu bulunur.
· Dokunma Alıştırmaları: Gözlerimizi devre dışı bırakıp sadece dokunma duygusuyla iş yapmakta dikkatte etkilidir. Gözler kapatılır, elle dokunulan nesnelerin neler olduğu bilinir.
· Tat Alıştırmaları: Yine tat alma etkinlikleri de çocuklar üzerinde etkili faaliyetlerdendir. Anneler evde çocuklarıyla yeni tatlar üretmeye çalışabilirler. Gözler kapatılır, dilin üzerine konulan yiyeceklerin neler olduğu, tatları, acı, tatlı, ekşi tanınır.
MÜZİKLE DİKKAT GELİŞTİRME
Sesler ve müzik bizim en önemli uyarıcı kaynaklarımızdandır. Dikkatinizi etraftaki seslere yönlendirin ve bir süre dinleyin. Sesleri dinlerken etraftaki görüntülerin nasıl bulanıklaştığına dikkat edin.
· Bir parçanın içindeki müzikte belli bir enstrümanın sesine dikkat toplanıp ve parça süresince sadece o dinlenir.
· Yine dinlediğimiz müziğin sesi çok hafif işitinceye kadar yavaş yavaş kısılır.
· Müzik kısılır, bir dakika süre ile sessizlik dinlenir. Bir dakikanın ne kadar uzun olduğu görülür.
GEVŞEME VE ODAKLANMA ETKİNLİKLERİ
· Bilinçli olarak nefes almak odaklanmayı sağlamaktadır. Kaliteli nefes alma yollarının bilinmesi size önemli katkıda bulunacaktır.
· Oturur en rahat şeklinizden, huzurluyum derken gözlerinizi sıkın derece derece arttırın. Ardından derece derece gözlerinizi gevşetin (Baş, kol, bacak, bilek vb uzuvlarla da aynı durumu tekrarlayın)
· Ayna oyunuyla karşılıklı taklit yaparak dikkat toplama becerisi geliştirilebilir.
· Zihinsel imajinasyon veya zihinsel canlandırma yöntemleri ile dikkat toplama beceresi artırılabilir. Gözler açık durumda sıkça gördüğümüz (veya görmediğimiz )ve zihnimizde kolayca canlandırabileceğimiz bir mekanı hayal edin. O mekanın tüm detaylarını gözünüzün önünde canlandırın. Ve zihinsel olarak o mekanda dolaşın.
· Bir resmi alır o resim hakkında birlikte tartışmak (Bu resimde ne görüyorsun? Resim hoşuna gitti mi? Veya ne hoşuna gitmedi vb.) Analiz, sentez ve değerlendirmelerde bulunmak dikkati olumlu etkilemektedir.
· Birbirine benzeyen iki resimde farklılığı bulma, labirent oyunları, puzzel yapma, su doku, bulmaca çözme, satranç oyunlarına yönelenlerin de dikkat toplama becerilerinin geliştiği görülmektedir.
· Çeşitli şekillerin devamını boyama, sayıları birleştirerek resim oluşturma egzersizleri de dikkat toplama becerisine olumlu etkide bulunmaktadır.
· Kitap okumak en iyi dikkat toplama etkinliği çalışmalarındandır. Günde 15 dakikalık kitap okuma zamanları dikkat gelişiminize olumlu etki yapacaktır.