Önceki yıllarda liselere geçişte uygulanan TEOG sistemi kaldırılarak yeni sistem getirildi.Yeni sistem önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi. TEOG da tüm öğrenciler sınava girmek zorundaydı ve öğrenciler tüm liselere bu sınav sonucuna göre yerleştiriliyordu.
TEOG’da yapılan merkezi sınavlar aynı zamanda yazılı notu yerine geçiyordu. TEOG’da merkezi sınavlara tüm öğrencilerin girmesi zorunlu olduğu için, TEOG bir seçme ve eleme sınavı olarak görülmüyordu. Bu nedenle sınav soruları da zor olmuyor hatta bazen çok kolay olabiliyordu. Tüm soruları tam yapan binlerce öğrenci çıkıyordu.
Yeni sisteme göre bu yıl haziran ayında yapılacak sınavda ise öğrencilerin girmesi zorunlu olmayıp, sadece bazı liselere sınavla yerleştirme yapılacak. Yani yeni sistemde sınav, üst düzey liselere(fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları) öğrenci seçmek için yapılacak. Sınava da herkesin değil, kendine güvenen, çalışan öğrencilerin girmesi amaçlanıyor.
Sınavın üst düzey liselere öğrenci seçmek için yapılacak olması ve bilgiyi kullanma becerisine önem verilecek olması soruların daha zor olacağını gösteriyor.
Zaten yapılan açıklamalar ve yayınlanan örnek sorular da bunu destekliyor. Yeni sınavda direk bilgi gerektiren sorular yerine bilgiyi kullanma, yorumlama becerisinin ölçüldüğü sorular ağırlıkta olacaktır.
2-Düzenli ders çalışılmalı,
3-Günlük tekrar yapılmalı,
4-Konular yüzeysel değil derinlemesine öğrenilmeli,
5-Farklı kaynaklardan test çözülmeli,
6-Anlaşılmayan konu ya da sorular öğretmen ya da bir bilene sorulmalı,
7-Konu çalışırken tek yöntem ezberleme olmamalı. Konu çalışırken ve ezber yapılması gereken konularda da değişik yöntemler (zihin haritası, kodlama v.b.) kullanılmalı.
LGS’de Soruların Zor Olması Dezavantaj mı?
Öncelikle şunu belirteyim ki hangi sistem gelirse gelsin çalışan öğrenci avantajlıdır. Çalışan öğrenciler soruların zor olmasından korkmamalıdır. Hatta soruların çok kolay olması çalışkan öğrenciler için dezavantajdır. Çünkü sorular çok kolay olduğunda çalışmayan öğrenciler de yapabilmektedir. Bu yazı öğrencileri kaygılandırmak için değil, kafalarındaki soru işaretlerini azaltmak ve doğru çalışmalarını sağlamak için yazıldı. Başarı için çalışmak önemlidir, fakat doğru çalışmak daha önemlidir.
Son önerim eksiklerinizi tespit edin ve ona göre çalışın. Başarılı olamadığınızda çözümü sadece çalışma sürenizi artırmakta aramayın. Önce nedenleri tespit edin, dikkat dağınıklığı, sınav kaygısı, kitap okumama, sınavda zamanı yetiştirememe, az çalışma, yanlış çalışma alışkanlıkları v.b. başka nedenler olabilir.