Okulumuz Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mert KARA ve aynı zamanda Tubitak okul sorumlumuz olan Met hoıca tarafından Tubitak bilim şenlikleri için hazırlanan proje haberin devamındadır.
Şenliklerimizde emeğini esirgemeyen ve her seferinde arkadaşlarını bir lider gibi yöneten, sonuçta herkersin beğenisini kazanan şenliklerimizde vermiş olduğu emekler için Mert Hocamıza kurumumuz adına çok teşekkür ederiz.
Yumurtanın Yapısı
%98’i inorganik maddelerden oluşan kabuğun yaklaşık %94’ü kalsiyum karbonattır. Bununda %40’ı kalsiyum, %60’ı karbonattır. Az miktarda magnezyum karbonat, kalsiyum fosfat, magnezyum fosfat, organik maddeler ve su da bu yapıda yer alır.
Yemden alınan kalsiyum yanında ikincil kemiklerden mobilize edilen kalsiyum, yumurta kabuğu için gerekli kalsiyumu sağlar. CaCO3 (Kalsiyum Karbonat) oluşumu için gerekli karbonat ise karbonik asitten sağlanır.
Kümes Suyunda Sertlik
Geçici sertlik magnezyum bikarbonat ve kalsiyum varlığından kaynaklanmaktadır. Sürekli sertliğe ise kalsiyum ve magnezyum sülfat neden olmaktadır. Sodyum ve potasyum sertlik nedeni değildir. Yumuşatıcılar sertliği giderebilir ancak toplam erimiş katı madde miktarını değiştirmez.
Üç haftalık etçi civcivlere magnezyum karbonatın 100 ppm’in üstündeki miktarı veya kalsiyum yedirildiğinde, magnezyum yemden yararlanmayı geliştirmiş, ancak bacak anormalliklerine neden olmuş, kalsiyumun ise benzer bir etkisi olmamıştır. “Kimyasal dengeyi bozacak kadar sert olan suların kullanılmasından kaçınmak gereklidir.”
Kümes Suyundaki Asitlik ve Alkalilik
Doğal suların pH’sı 4-9 arasındadır. İçme suyunun pH sınırının 2-10 olması kanatlılarda su tüketimini etkilemektedir. Kaliteli bir suyun pH’sı 6.8-7.8 arasında olmalıdır. Suyun asitliği arttıkça sindirim üzerine olumsuz etkide bulunmakta, su ile verilen aşı ve ilaçların etkile
Hazır Su
Kalsiyum ve asitlik düzeyi
pH: 8.22
Kalsiyum: 32,2 mg/L
Çorum Belediyesi İçme Suyu
Kalsiyum ve asitlik düzeyi
pH: 7.9
Kalsiyum: 50,24 mg/L
BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN
Kullanılan suyun cinsi.
BAĞIMLI DEĞİŞKEN
Yumurta kabuğunun gelişim düzeyi.
SABİT (KONTROL EDİLEN) DEĞİŞKEN
Kullanılan zirai ilaç, yem, ortam (toprak, rakım, sıcaklık vb.)
SONUÇ
Hazır su ve şebeke suyu kullanılarak 26 Mart 26 Nisan (hazır su), 26 Şubat 26 Mart (çeşme suyu) tarihlerinde elde edilmiş altışar adet yumurtaların kabukları yıkandıktan sonra kurutulup tartıldı. Hazır sukullanılan yumurta kabuklarının 24,50 gram, şebeke suyu kullanılan yumurta kabuklarının 26,91gram olduğu görüldü.
Aradaki 2,41 gramlık farkile şebeke suyu kullanılan yumurta kabuklarının hazır su kullanılan yumurta kabuklarına göre
kütlece % 9,8 daha gelişmiş oldukları tespit edildi.