T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇORUM / MERKEZ - Yıldırım Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu

´SU VAR SU VAR´ MERT HOCAMIZDAN

Okulumuz Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mert KARA ve aynı zamanda Tubitak okul sorumlumuz olan Met hoıca tarafından  Tubitak bilim şenlikleri için hazırlanan proje haberin devamındadır.

29-05-201829-05-201829-05-201829-05-201829-05-201829-05-2018Şenliklerimizde emeğini esirgemeyen ve her seferinde arkadaşlarını bir lider gibi yöneten, sonuçta herkersin beğenisini kazanan şenliklerimizde vermiş olduğu emekler için Mert Hocamıza kurumumuz adına çok teşekkür ederiz.

Yumurtanın Yapısı

 

 

%98’i inorganik maddelerden oluşan kabuğun yaklaşık %94’ü kalsiyum karbonattır. Bununda %40’ı kalsiyum, %60’ı karbonattır. Az miktarda magnezyum karbonat, kalsiyum fosfat, magnezyum fosfat, organik maddeler ve su da bu yapıda yer alır.

 

Yemden alınan kalsiyum yanında ikincil kemiklerden mobilize edilen kalsiyum, yumurta kabuğu için gerekli kalsiyumu sağlar. CaCO3 (Kalsiyum Karbonat) oluşumu için gerekli karbonat ise karbonik asitten sağlanır.

 

 

Kümes Suyunda Sertlik


Geçici sertlik magnezyum bikarbonat ve kalsiyum varlığından kaynaklanmaktadır. Sürekli sertliğe ise kalsiyum ve magnezyum sülfat neden olmaktadır. Sodyum ve potasyum sertlik nedeni değildir. Yumuşatıcılar sertliği giderebilir ancak toplam erimiş katı madde miktarını değiştirmez.


Üç haftalık etçi civcivlere magnezyum karbonatın 100 ppm’in üstündeki miktarı veya kalsiyum yedirildiğinde, magnezyum yemden yararlanmayı geliştirmiş, ancak bacak anormalliklerine neden olmuş, kalsiyumun ise benzer bir etkisi olmamıştır. “Kimyasal dengeyi bozacak kadar sert olan suların kullanılmasından kaçınmak gereklidir.”

Kümes Suyundaki Asitlik ve Alkalilik

Doğal suların pH’sı 4-9 arasındadır. İçme suyunun pH sınırının 2-10 olması kanatlılarda su tüketimini etkilemektedir. Kaliteli bir suyun pH’sı 6.8-7.8 arasında olmalıdır. Suyun asitliği arttıkça sindirim üzerine olumsuz etkide bulunmakta, su ile verilen aşı ve ilaçların etkile

Hazır Su

Kalsiyum ve asitlik düzeyi

 

pH: 8.22

Kalsiyum: 32,2 mg/L

 

Çorum Belediyesi İçme Suyu
Kalsiyum ve asitlik düzeyi


pH: 7.9

Kalsiyum: 50,24 mg/L


 

 

BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN

Kullanılan suyun cinsi.

 

BAĞIMLI DEĞİŞKEN

Yumurta kabuğunun gelişim düzeyi.

 

SABİT (KONTROL EDİLEN) DEĞİŞKEN

Kullanılan zirai ilaç, yem, ortam (toprak, rakım, sıcaklık vb.)

 

SONUÇ

 

 

 

Hazır su ve şebeke suyu kullanılarak 26 Mart 26 Nisan (hazır su), 26 Şubat 26 Mart (çeşme suyu) tarihlerinde elde edilmiş altışar adet yumurtaların kabukları yıkandıktan sonra kurutulup tartıldı. Hazır sukullanılan yumurta kabuklarının 24,50 gram, şebeke suyu kullanılan yumurta kabuklarının 26,91gram olduğu görüldü.

 

 

 

 

Aradaki 2,41 gramlık farkile şebeke suyu kullanılan yumurta kabuklarının hazır su kullanılan yumurta kabuklarına göre

kütlece % 9,8 daha gelişmiş oldukları tespit edildi.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.05.2018 - Güncelleme: 29.05.2018 11:50 - Görüntülenme: 348
  Beğen | 5  kişi beğendi