Okulumuz Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mehmet KARABIYIK ve öğrencileri tarafından hazırlanan Tubitak bilim şenliği projesi okul sityemizde yayınlanmıştır.
Büyük Baş Hayvancılık:
Türkiye’de bir çok bölgemizde yapılmakta olup,en yoğun yapıldığı bölgeler,Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesidir.
Bu bölgelerimizde yağışların bol olması, özellikle yaz yağışlarının görülmesi nedeniyle otlaklar çok ,çayır ve meralar büyük baş hayvancılığa uygundur.
Küçük Baş Hayvancılık:
Karasal iklim ve Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde, koyun ve keçi yetiştiriciliği yaygın olarak yapılır. Çünkü, yağışlar nedeniyle otlakların boyu kısadır. Bu nedenle büyük baş hayvanlara uygun değildir.
Kümes Hayvancılığı:
Ülkemizin her yerinde yapılmakta olup,en yoğun yapıldığı yer Marmara Bölgesi’dir.Bunun sebebi bu bölgemizin yoğun nüfuslu bir bölge oluşu,tüketim,pazarlama imkanlarının daha iyi olmasıdır.
Ayrıca;Doğu Anadolu bölgesinde ‘Kaz yetiştiriciliği’ de yapılmaktadır.Hem geleneksel olarak,hem de ticari olarak yapılmaktadır.
Arıcılık:
Ülkemizin Ilıman iklim kuşağında yer alması, bitki çeşitliliğinin fazla olması nedeniyle her bölgemizde arıcılık yapılmaktadır. En çok ise Batı Akdeniz bölümünde; Muğla,Isparta civarında;Karadeniz bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde ve Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum, Kars, Ardahan civarında yapılmaktadır.
Sonuç:
Türkiye’de Hayvancılığı tanıtmak, İnsanlarımızı hayvancılığa yönlendirmek, hayvan üretimini artırarak Türkiye’yi hayvan ithal eden bir ülke değil,hayvan İhraç eden bir ülke konumuna getirmektir.Türkiye tüm bu hayvancılıkla ilgili hedeflerimizi gerçekleştirmek için en uygun ülkelerdendir.Ülkemiz Matematik konum olarak orta kuşakta(Ilıman Kuşakta) yer almaktadır.Bu nedenle 4 mevsim de görülmektedir.Ülkemizde farlı iklim türleri görülmektedir. Bu nedenle bitki çeşitliliği de fazladır. Bu durum farklı türlerde hayvanların yaşamasına ve yetiştirilmesine imkân vermektedir. Bu nedenle Ülkemizi hayvancılık alanında büyütebilir, et ve süt ürünlerinde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girebiliriz. Ülkemizde, hayvancılığın gelişmesiyle hayvancılığa dayalı sanayi dalları da gelişecektir. Bu da çok sayıda insanımıza yeni iş imkânları sunacaktır. İşsizlik azalacak, istihdam artacak, köyden kente göç de azalacaktır.