Okulumuz Türkçe Öğretmeni Ayşe KARAER ve öğrencileri tarafından hazırlanan Tubitak bilim şenliği projesi okul sityemizde yayaınlanmıştır.
ÇELİK ÇOMAK
Sayışmayla atış yapacak oyuncu belirlenir. Oyunda yaklaşık 25 cm uzunluğundaki sopa çelik,70 cm uzunluğundaki sopa da çomak olarak adlandırılır.Yere küçük bir çukur açılır.Çelik üzerine konulur.Atış yapacak oyuncu elindeki çomağı çeliğin altındaki çukura daldırarak çeliği hızlı bir hamle ile uzağa doğru fırlatmaya çalışır.Diğer oyuncular, çeliğin yaklaşık 20 m kadar uzağında bekleyerek onu yakalamaya ya da çomakla ona vurmaya çalışır.
Vurur ya da yakalarsa oyun sırası diğer takıma geçer. Vuramazsa çeliği yerden alır.Aynı anda rakip oyuncu elindeki çubuğu çukurun üzerine koyar.Çeliği düştüğü yerden alıp buradan çomağı vurmaya çalışır.Çomağı vurursa atış sırası kendine geçer.Vuramaz ise atışı yapan oyuncu çomağı ile yerdeki çeliği havalandırıp vurarak uzağa atar. Aynı şekilde üç kez vuruş yapar.Rakip oyuncu çukur ile çelik arasındaki mesafeyi üç adımda alırsa oyun sırası kendisine geçer.Atlama sonunda mesafeyi aşamazsa diğer oyuncu aynı mesafeyi adımlarıyla sayar.En çok sayı yapan kazanır.
DALYA (BABADİK)
Oyuncular iki gruba ayrılır.Yassı taşlar üst üste yerleştirilir.Amaç 6-7 metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır.Atış yapılıp taşlar yıkılınca oyun başlar. Top karşı takımdadır.Atışı yapan grup yıktıkları taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken diğer grup ellerindeki topu elden ele geçirerek onları vurmaya çalışır.
Topla vurulan oyun dışı kalır.Eğer vurulmaya çalışılan kişi topu yakalayabilirse topu rakiplerinin alamayacağı yere fırlatarak takıma zaman kazandırmış olur.Onlar bu sırada taşları üst üste dizmeye çalışırlar.Tüm taşları dizen grup oyunu kazanır.Gruptaki oyuncuların tamamı taşları dizmeden rakipler tarafından vurulursa oyunu kaybederler.
MENDİL KAPMACA
Eşit iki gruba ayrılan oyuncular karşılıklı sıra olurlar.Sayışma ile bir ebe belirlenir.Elinde mendil olan ebe iki grubun tam ortasında durur.Ebenin başla komutuyla iki takımdan sırası gelen oyuncular koşarak gelip mendili almaya çalışırlar.
Mendili alan oyuncu rakibine yakalanmadan kendi grubunun yanına kaçmaya çalışır.Mendili alamayan oyuncu elenmiş olur.Oyun sonunda en çok oyuncusu olan takım kazanır.
YAKAN TOP
Oyuncular iki gruba ayrılırlar. Karşılıklı olarak iki tane uzun çizgi çizilir.Gruplardan biri iki çizginin ortasındaki boş alana geçer.Diğer grup ikiye bölünür ve bölünen grup üyeleri çizgilerin üzerine dizilirler.Çizgideki oyuncular ortaya yerleşen grubu topla vurmaya çalışır.
Vurulan oyuncu oyundan çıkar. Ortadaki oyuncular topu havada yakaladıklarında bir can kazanırlar. Canları kullanarak vurulan oyuncuyu tekrar oyuna alabilirler.
Ortada tek oyuncu kaldığında çizgideki oyuncuların karşılıklı top fırlatışları on ikiye kadar sayılır. Sayma işlemi tamamlandığında ortadaki oyuncu vurulmadıysa bu oyuncunun grubu bir oyun kazanır.Grup yine ortada kalır.Oyun tekrar başlar.Son oyuncu vurulursa gruplar yer değiştirir.Çizgideki oyuncular ortaya geçerler.
SEKSEK OYUNU
Oyuncular sert bir zemine birbirini takip eden kare veya daire şeklinde çizgiler çizerler. Çizili alanların içine sırasıyla yassı bir taşı atarlar.Eğer taş çizili alanların dışına veya çizginin üzerine düşerse atma sırası diğer oyuncuya geçer.Atış başarılıysa oyuncu tek ayağı üzerinde sekerek bütün kutucuklara basar.
Oyuncu 5-6 ve 7-8 numaralı kutucuklarda iki ayağını yere basar. Sonra tekrar sekerek geriye dönerken taşını alıp bir sonraki bölüme geçer.Bütün boşluklara sırasıyla taşı atarak oyunu bitirir.